در اوایل دهه 1370 با اکیپی از مجتمع فولاد مبارکه اصفهان که امکانات و ماشین آلات بسیاری داشت به دعوت استاندار وقت استان هرمزگان و مدیر جزیره قشم سفری کارشناسانه و 5 نفری به بندرعباس و جزایر خلیج فارس رفته و بازدید کاملی از بعضی از جزایر منجمله قشم داشتیم و حدود 48 ساعت در مهمانسرای آنجا به دعوت آقای مهندس شمس اردکانی اسکان یافتیم که آن موقع به ایشان امیر قشم می گفتند . او با دریافت عوارض کمی از لنج هایی که جنس به قشم می آوردند توانسته بود کارهای زیربنایی زیادی انجام دهد از جمله بندهایی در سر راه دره خروجی از حوضچه میان چند تپه جهت جمع آوری و آبیاری فضای سبز در بهار و تابستان و یا احداث جاده کمربندی طولانی در اطراف جزیره، توسعه فرودگاه بین المللی قشم ، چند سایت آماده سازی جهت صنایع سیمان سفید و فولاد اسفنجی و پروژه های دیگر که متأسفانه با توجه به خشکسالی ، طرح بندهای احداث شده احتمالاً چند سالی است کارآیی ندارند و اصولاً با بودجه اندک ریالی ، کار مهمی نمی توان کرد ولی قابل تحسین بود .
در دو جلسه یکی موقع ورود و دیگری موقع ترک بندرعباس در سفر اول با استاندار وقت ( آقای دکتر سیدی که اصالتاً کرمانشاهی بود ) از ما خواست در مورد بازدید خود منجمله از جزیره بوموسی اظهارنظر نمائیم اینجانب عرض کردم کلاً در جزایر خلیج فارس و بنادر آن خیلی کم کاری شده ؛ مثلاً شما از ما می خواهید در بوموسی فقط یکصد واحد مسکونی بسازیم . در این جزیره جز تعدادی ضد هوایی و پایگاه نظامی ، فردی ساکن نیست و آنچه است تعدادی از قومیت عرب هستند که در گوشه ای با امکانات بالا مشغول زاد و ولد می باشند ( مربوط به امیرنشین شارجه ) . نظر خود را به ایشان چنین گفتم که تنها راه امنیت و نگهداری این جزایر ، مسکونی کردن آنها در حد بالاست چون عرب ها روی این جزیره نظر دارند و اَبَر قدرتها هم پشت آنها هستند بنابراین از نظر نظامی پشتیبانی قوی دارند ولی اگر این جزایر مملو از خانواده های ایرانی باشد هیچ منطقی جهت ادعا روی آنها نیست . بیایید اشتباه جزیره بحرین در تاریخ تکرار نشود زیرا اگر سالها قبل از مستقل شدن و رأی گیری در بحرین ، دولت وقت تعداد زیادی ایرانی در آنجا مقیم می کرد در موقع نظر خواهی ، ایرانی ها و جماعت شیعه از پیوستن به دولت ایران پشتیبانی می کردند و این جزیره طلایی را از دست نمی دادیم . در این جزایر ایرانی مثلاً بوموسی بایستی صنعت صیادی و صنایع وابسته به آن راه بیفتد ، برای کارکنان شرکت نفت و صنایع وابسته به گاز و نفت منازل مسکونی احداث و از همه مهمتر این جزایر می بایستی توریستی شوند و جمعیت چنین جزیره ای نباید کمتر از سی هزار ایرانی باشد مگر نمی بینید شب ها این جزیره و اطراف آن از شعله های نفت روشن است ؛ یکی از اولویت ها برای مملکت ما سرمایه گذاری از طریق هزینه درآمد چند چاه نفت و گاز در این جزیره است . ایشان همه این گفته ها را تائید می کرد ولی از نبودن بودجه شکایت داشت و می گفت برای مناقصه همین یکصد واحد مدتی است می گذرد و من برای ارجاع آن به مجتمع فولاد بعداً تحت مؤاخذه قرار خواهم گرفت. بنده گفتم اگر امنیت سرمایه گذاری برای ایرانی های سرزمین اصلی و مقیم خارج وجود داشته باشد و آنها را تشویق کنیم بجای امارات که عمده سرمایه گذاری اولیه آن توسط ایرانی ها بود به این جزایر که دارای امکانات و زمین های بهتری هستند کوچ می کنند البته ایشان این نظریه را تائید می کرد ولی مشکلات قانونی ، اجرایی و مالی داشت .
در تاریخ 23/09/1396 تصمیم گرفتم کارت کیشوندی جزیره زیبای کیش را داشته باشم و بنابراین با شرکت در جلسه توجیهی با توضیحات داده شده علاقمند شدم پیشنهادهای یک شهروند در این جزیره را به اطلاع مسئولین محترم برسانم هرچند به علت مسلط نبودن به کل مسائل جزیره ممکن است بعضی از پیشنهادها اجرا ، در حال اجرا و یا طراحی شده است ولی مطرح می کنم شاید گوشه ای از آن پیشنهادها مورد استفاده قرار گیرد .
- بعضی از قوانین این جزیره زیبا در ایران مورد تحسین همه است منجمله راهنمایی و رانندگی و امنیت جزیره همچنین فضای سبز و زیبایی های آن که شمردن آنها شاید لزومی نداشته باشد فقط جای قدردانی و تشکر فراوان از بنیان گذاران آن طرح ها را دارد .
- بزرگترین معضل یک جزیره زیبا ، سیستم فاضلاب است بطوریکه نه تنها بوی فاضلاب در جزیره نباشد بلکه آب حاصله از تصفیه ، در حد قابل شرب و بخصوص برای شستشو و کشاورزی قابل استفاده باشد و از پس مانده فاضلاب بصورت بهداشتی با بسته بندی جهت کود فضای سبز استفاده گردد که با ایجاد یک تصفیه خانه مدرن برای ایجاد فضای سبز و محیط زیست کمک بزرگی می توان نمود ( پساب سپتیک های فعلی بهداشتی نیست ) . در موقع ورود به شهر در سه نقطه بوی خیلی بد فاضلاب حتی در تاکسی به مشام می رسد ( بلوار فرودگاه ) که امیدوارم تصفیه خانه ای مدرن در محلی که باد غالب روی آن بگذرد و وارد محیط زندگی مردم نشود و از نظر توپولوژی مسیر مناسبی داشته باشد تأسیس گردد . در جلسه توجیهی متأسفانه وقت پرسش و پاسخ نبود و خانم مجری به اینجانب اعلام کردند پیشنهادهای خودم را به سازمان اعلام کنم . بهر جهت برای تأمین آب بیشتر ، بایستی از راه برگشتی از تجربه کشورهای مترقی استفاده نمود مثلاً نوعی از توالت فرنگی و سیفون انتخاب شود که حداقل مصرف آب جهت تخلیه را دارد یا در مجموعه ها صافی گذاشت که آب های حمام و دستشویی با فیلتر به مخزنی رفته و سپس به فلاش تانک های توالت فرنگی و توالت تخت منتقل شوند .
- بهترین نخل های دنیا ( منجمله نخل نژاد کوتاه ، زیبا و پر ثمر بریم آبادان ) در خیابان ها کاشته و خوب نگهداری و باروری شوند و آسیب رساندن و چیدن خرما از آنها را غیر قانونی اعلام نمایند زیرا آویزان بودن میوه ها علاوه بر قیمت بالای آنها نمایانگر فرهنگ مردم و موجب زیبایی بیشتر جزیره هم می باشد .
- در مورد نوع چمن و گیاه در این جزیره شاید خوب تحقیقات انجام نگرفته خوشبختانه از جمله گل هایی که در کیش عملکرد خوبی دارند گل کاغذی و دیگری اطلسی ژاپنی است که بسیار هم زیباست بایستی کارشناسان روی آنها کار کرده که علاوه بر رنگ های موجود با تغییر ژن های آنها ، رنگ های جدید تولید و حتی نهال های آنها را به سایر نقاط صادر کنند . اخیراً در مناطق گرمسیر درختی شبیه شمشاد که همیشه سبز است و خیلی هم بزرگ می شوند کاشته شده که برای سرسبزی بسیار خوب است ولی در خوزستان شایع شده این درخت ها گاز سمی دارند و برای تنفس ضرر دارند که امیدوارم این مسئله فقط شایعه باشد چون درخت همیشه سبز و خوبی برای مناطق گرمسیری است . بهتر است مرکز تحقیقات دانشگاهی در مورد نوع گیاهان قابل کاشت در این جزیره ، مقاوم در برابر کم آبی و قابل رویش در خاک کیش تحقیق نموده و به دانشگاه ها بخصوص دانشکده های معتبر مانند کشاورزی کرج و ملاثانی خوزستان توصیه و از آنها دعوت کرد تا دانشجویان تز خود در دوره فوق لیسانس و دکترا را در مورد پرورش گل ها با رنگ های جدید ، کوتاه ، مفید و چمن های مقاوم در برابر کم آبی و رشد قائم کم جهت جلوگیری از مصرف زیاد آب و کاهش هزینه های زیاد کوتاه کردن ارائه نمایند . گویا نوعی چمن است که از ژن مرق استفاده می شود که مصرف آب کمتری لازم دارد و زود ریشه آن توسعه می یابد و خیلی هم مقاوم است . در صورت امکان دانشکده ای با اساتید و دانشجویان سطح بالا در این منطقه مشغول تحقیقات شوند که مسلماً برای کل ایران بخصوص جزایر و بنادر جنوبی مفید خواهد بود .
- سواحل خوب نگهداری شوند و از ساخت و ساز کنار دریا با حریمی غیر معقول جلوگیری شود و آنهائی که ساخته شده با تعویض زمین تخریب گردند تا ساحلی پاک و تمیز داشته و همه به دریا و استراحت در ساحل دسترسی داشته باشند و بجای ساخت سازه ها ، مبلمان شهری و گلکاری مناسب در کنار ساحل انجام شود .
- سازمان آزاد کیش جدول های پلیمری پیش ساخته ( P.P ) رنگی با کیفیت بالا تولید یا با پیمانکارانی که درستکار هستند همکاری تا جداول و کانیو زیبا با عمر بالا و مقاوم در مقابل مواد شوره و سولفاته ساخته شود . در مورد فرش ، موزاییکی نیز باید ابداع نمود که خوش رنگ و مستحکم باشند و آسفالت ها را با طراحی خاص با مصالح مرغوب و اگر بشود رنگی اجرا کرد و از مواد PENTACK در آسفالت تازه که باعث دوام بیشتر آن می شود استفاده نمود .
- آبیاری قطره ای حتماً در تمام نقاط انجام شود و جنس لوله ها از نوع پر دوام و محفوظ باشد ( در دست و پای مردم نباشد ) .
- تیرهای برق نیز زیبا نیست و برای ابداع چراغ خیابانی و پارکی و مجسمه های مختلف ، طراحی آنها به مسابقه گذاشته شود . روش روشنایی معمولی باند فرودگاه ها اخیراً برای مشخص کردن خطوط عابرین پیاده در چهارراه ها مورد استفاده قرار می گیرد . ارتفاع این چراغ ها از سطح آسفالت فقط 12 میلیمتر است و در نتیجه برای چرخ های اتومبیل ها چندان مشکل ایجاد نمی کند ، هر چراغ دارای قطری معادل 20 سانتیمتر بوده و داخل یک محفظه استیل قرار می گیرد . این چراغ ها که برای تحمل بار دینامیکی 11 تن محاسبه و طراحی شده است در باند فرودگاه ها زیر چرخ هواپیماهای غول پیکر 747 بوئینگ هم قرار می گیرند .
- فروشگاه های بزرگ با برندهای مختلف ایجاد تا مردم توریست به نوع اجناس خریداری شده مطمئن و راحت باشند ( کاملاً کنترل شوند ) .
- توسعه فرودگاه و انتقال هواپیمای مطمئن و مدرن به جزیره و جلوگیری از ورود هواپیمای نامرغوب و فرسوده . جای تأسف است که شرکت هواپیمایی کیش در تبلیغات تلویزیونی مدعی است مدرنترین هواپیمای 321 ایرباس نو خود را در مسیر گرجستان دارد و پروازهای داخلی کیش از نوع MD80 , 82 می باشد که بسیار فرسوده و قدیمی هستند ، فاصله صندلی ها غیر استاندارد ، سرویس دهی و بهداشت صفر و نرخ بالا و بسیار متغیر دارند و متأسفانه درست مسئولین کیش ایر با عرض معذرت ضد توریست عمل می کنند .
- بنظر اینجانب بایستی در کیش صنعت و حتی مونتاژ ممنوع باشد و بیشتر صنعت دوخت لباس های مدرن و گرانقیمت ، کارهای هنری و پرورش گل و گیاهان مرغوب را اجرا کرد . با توجه به استعداد و سطح زیاد جزیره ، عملیات صنعتی باید در جزیره قشم انجام گیرد که مساحتی حدود ده برابر این جزیره را دارد .
- با هماهنگی اداره محیط زیست پرندگانی مانند کلاغ ، زاغ و گنجشک را با تور گرفته و از جزیره خارج کرد تا تعداد آنها کم شود و جزیره آرامش بهتری داشته باشد ، در کیـش انواع پرندگان زیبـا و خوش الحـان ( در حال حـاضر بلبل و مینا ) از قدیم پرورش داده شده که عملکرد خیلی خوبی داشته احتمالاً اغلب پرندگان هندوستان با هوای این جزیره سازگاری دارند که شاید بتوان آنها را در این جزیره تکثیر کرد .
- در بعضی از ساحل های نامرغوب ( ماسه ای نیستند ) آکواریوم هایی زیر دریا با رستوران و کافه تریا های زیبا و موزه ایجاد شود .
- این شهر را باید دانشگاهی و مختص دانشجویان بین المللی نمود که مهمترین درس آنها یکی از زبان های خارجی و مسئله مهم دیگر کاربردی برای این جزیره باشد تا در موارد جامعه شناسی ، روان شناسی ، معماری ، کشاورزی و پزشکی جزیره تحقیق و در سطح بالا از آن تحقیقات استفاده نمود که خود به پیشرفت جزیره کمک خواهد کرد .
- ساخت شهرک سلامت بسیار مدرن ( تابلویی در یک محوطه وجود دارد ولی کار مهمی انجام نشده است ) با ایجاد بیمارستان ها و کلینیک های پیشرفته و مجوز به پزشکان بزرگ ایرانی و حتی خارجی همراه با تجهیزات بسیار مدرن و به روز جهت بیماران تا از این طریق و یا بصورت توریست همراه بیمار با ريال و دلار زیاد وارد جزیره شوند و درآمد جزیره بالا رفته و توریست افزایش یابد .
- ساخت یک مجموعه ورزشی شامل استادیوم فوتبال مدرن ( مانند قطر ) با ظرفیت حدود 20 هزار نفر و سالن های سایر ورزش ها و تخصیص برای مسابقات مهم داخلی و خارجی یا تمرین تیم های بین المللی در زمستان تا ورزشکاران ایرانی هم با آنها مسابقه بدهند و برای خارجی ها هم ایده آل باشد و حتی با ایجاد تهویه در تابستان که علاوه بر ورزشکاران ، تماشاچیان مسابقات نیز به وفور وارد خواهند شد و باز باعث افزایش توریست خواهد گردید .
- مقرر بود در منطقه ای حدود 200 هکتار سالن بین المللی با کلیه امکانات ساخته شود که به اصفهان منتقل شد . وجود این مجموعه با تأسیسات جنبی از قبیل هتل ها ، باغ ایرانی و تولید آب و برق که طراحی شده است مفید می باشد و جهت اجرای آن لازم است پیگیری شود .
- ساخت آسایشگاه مدرن برای زنان و مردان ثروتمند و یا افراد تنها با داشتن پزشکان و پرستارهای متخصص و مهربان و با استاندارد بالا و وسایل تفریحی و ورزش های ساده و سالم و کتابخانه مدرن و سایر مشغولیات و تفریحات بصوریت سوئیت و قسمت دیگر بصورت دسته جمعی و زیبا بطوریکه در این آسایشگاه هم هزینه زیادی داده شود و افراد متمول از مملکت که در دوران پیری استراحت می خواهند سکونت یابند که منبع درآمدی بوده و هم اشتغال ایجاد می شود ( فعلاً به ونکوور کانادا می روند ) .
- مسئول جزیره کیش از دولت بخواهد کلیه طرح های آزمایشی تحقیقاتی در این جزیره تست شود که هم قابل کنترل بوده و هم احتمالاً جواب می دهد و تحقیقات در هر مورد برای رفاه ، محیط زیست ، توریستی ، کشاورزی ، بهداشتی ، خصوصی سازی و غیره در این جزیره زیبا به اجرا درآید و بعد به سایر شهرها توسعه داده شود و از این طریق بودجه مالی تحقیقات اصلاحات نیز توسط دولت برای زیبایی این جزیره مصرف شود و هم نتیجه آن معلوم می گردد که برای دولت مفید می باشد . بعنوان مثال همانند موتور سیکلت برقی از ماشین های سواری و کامیونت برقی در جزیره شروع و آن را توسعه داده تا نتایج مثبت آن مشخص و سپس ایده آن را به کلان شهرها منتقل نمود . در این مورد مدیران این جزیره اجازه داشته باشند که با چند کمپانی وسایل نقلیه بخصوص تویوتا یا یوندایی صحبت شود که در مورد برقی کردن ماشین ها و ساخت ایستگاه های شارژ آن سرمـایه گذاری کنند و این جزیـره را به عنوان شهر کوچک نمونه برای وسـایل جدید آنها در خـاورمیانه انتخاب نمایند . می توان از مابه التفاوت سوخت مصرفی ، این طرح را پیاده نمود همچنین یک متروی کوچک آزمایشی در یک مسیر پر تردد ایجاد کرده که می تواند لوکس و حتی روی زمین باشد .
- اموری همچون قایقرانی ، اسکی روی آب ، شنا ، کشتی های تفریحی با امکانات رفاهی رفت و آمد به سواحل و جزایر اطراف نیز باعث جذب توریست می شود ( وضعیت فعلی مورد قبول نیست و در اِشِل این جزیره نمی باشد ) .
- بعد از تحریم امیر نشین قطر که ورود مواد غذایی از راههای زمینی به این کشور توسط کشورهای خلیج فارس ممنوع شد گویا شرکت هلندی قراردادی بسته است که با ایجاد گلخانه مدرن بدون مصرف خاک ( با موادی همانند پشم سنگ ) با حداقل آب مصرفی نه تنها کلیه مایحتاج کشاورزی را تأمین کنند بلکه صادر هم نمایند و چقدر خوب است در این جزیره هم همراه با قطر اجرا شود بهرجهت این جزیره باید از نظر گل و گیاه نه تنها خودکفا بوده بلکه صادر کننده هم باشد و همه جا بوی خوش گل و گیاه پخش شود و بازدید از گلخانه ها برای توریست ها هم قابل عرضه است .
- در صورت امکان برای اولین بار در ایران استفاده از کیسه های پلاستیکی و نایلکسی ممنوع و استفاده از کیسه های پارچه ای و کاغذی را جایگزین نمود تا سواحل مرجانی این جزیره و آبزیان از آنها آسیب نبینند و برای پسماند آنها از دستگاه های مدرن با سرعت زیاد و دپوی کوچک ( به علت کمی جا ) بفوریت بصورت های دیگر استفاده نمود تا محیط جزیره زیبا و تمیز باشد .
- نماسازی اخیراً برعکس سابق با سنگ های گرانقیمت انجام می شود درصورتیکه بنظر اینجانب باید از نماهای سیمانی سفید با روکش هایی مانند کنیتکس که قابل انعطاف در مقابل ترک باشد اجرا و البته با سطح صاف و قابل شستشو جهت جلوگیری از نشستن خاک روی آنها استفاده نمود چون سنگ بخصوص در زلزله ریزش کرده و برای گرمای این منطقه از نظر انعکاس گرما هم خوب نیست همچنین نماهای کمپوزیت آلومینیومی که هم برای انتشار گرما مضر هستند و هم چون بومی نمی باشند مناسب نیست شاید بهتر باشد از نماهای رومی و اقتباس از معماری جنوب استفاده نمود به همین دلیل پیشنهاد می کنم که بایستی دانشگاه معماری و هنرهای زیبا در سطح بالا در این جزیره تأسیس و از دانشگاه های معتبر سرزمین اصلی هم در نوع معماری و هم نمای آنها باید نظر خواست و حتی به مسابقه گذاشت . از همه مهمتر اینکه بنظر اینجانب به جهت کمبود زمین ، برج سازی با سطح زمین زیاد و با فضای سبز بزرگ و امکانات کافی اطرافی از قبیل وسایل بازی ، ورزش و تفریحی ( برای بچه ها و افراد مسن ) احداث شود چون جزیره مدرن تر ، هزینه ها کمتر و فضای سبز بیشتری خواهد داشت به شرطی که فاصله این برج ها زیاد و حدفاصل آنها سرسبز باشد ( بجای ساختمانی های تک واحدی ) اجرا شود .
- ایجاد موزه ، مراکز فرهنگی ، باغ گلها ، باغ پرندگان و جانوران قیمتی ، زیبا ، کمیاب و کتابخانه های مدرن با کتاب های علمی و تخصصی و کمیاب برای ساکنین این شهر ( البته در اِشِل کوچک فعلاً موجود است ) .
- استفاده غیر معمول مواد مخدر مانند شیشه و مواد جدید آن هم برای نوجوانان و جوانان بخصوص دانشجویان معضل بزرگی است و تنها راه چاره کار جامعه شناسان و روانشناسان اجرایی و آشنا به محل برای جلوگیری از طریق فرهنگی از این کار می باشد بطوریکه درس خواندن ، مطالعه ، تحقیقات ، کارهای هنری ، ورزش و تفریحات سالم جایگزین گردد حتی شنیده ام والدین از اعزام فرزندانشان برای تحصیل در این جزیره به علت ترس از اعتیاد یا دپرس شدن می ترسند که امیدوارم در این مورد دانشگاه ها کار تحقیقی اساسی انجام نمایند ( ورود و ساخت این مواد شامل جریمه سنگین شود و نیروی پلیس مخصوص این کار با تخصص کافی و قانونی با تحصیلات روان شناسی و جامعه شناسی مستقر گردد ) .
- در چند ماه قبل شاهد بارندگی زیادی در جزیره کیش بودم که برای اینجانب غیرمترقبه بود متأسفانه این جزیره از نظر زهکشی بسیار ضعیف است و حتی در ساخت خیابان ها فکر هدایت آبهای سطحی بخوبی نشده و مرتباً با تانکرهای پمپ دار ، آب های جاری شده در خیابان ها را حمل و در محلی تخلیه می کردند . مشکل دیگر اینکه بعلت بارش کم باران پودر لاستیک حاصله از رانندگی در خیابان ها جمع که با بارندگی به رنگ تیره در آمده و آب باران غیرقابل استفاده می شود . از آن بدتر پاشیده شدن آب سیاه و آلوده به ماشین هاست و از همه مهمتر با حرکت ماشین ها و بادهای موسمی به علت وجود پودر لاستیک ماشین ها ، هوای آلوده به خورد ریه های اهالی خواهد شد لذا بایستی با جاروبرقی ماشینی مرتباً آنها را جمع آوری نمود .
- نظارت در ورود اجناس چه از نظر کیفیت ، بهداشت و سلامت و برای بالا بردن سطح خرید از نمایندگی ها و برندهای معروف دعوت نمود و برای آنها امتیازات بالایی قائل شد تا توریست ها برای خرید اجناس مرغوب بخصوص برای جهیزیه دختران خود یا وسایل منزل به این جزیره بیایند چون آنها هستند که خریدهای بزرگ می کنند لذا فروشنده و خریدار هر دو زیاد خواهند شد مثلاً در اوایل دهه 1370 که بازارهای قدیمی مانند فرانسه با برندهای مشهور هم وجود داشت ما اجناسی خریدیم که هنوز آنها را داریم و جزء اجناس مهم منزل محسوب می شوند ولی اجناسی که حالا می خریم ( آن هم کم ) اغلب در کلاس پایینی هستند و لذا رغبتی به خرید بخصوص وسایل زندگی نداریم زیرا 90 % چینی و بهترین آنها ترکی ، ویتنامی و هندی هستند که جای تأسف دارد و پول هدر دادن است هر چند اجناس برند گران هستند ولی لااقل برای آنهائیکه بضاعت مالی دارند نیز بهتر است خریدی داشته باشند و از این نظر نیز جاذبه ای برای آنها باشد .
- نظارت بر واردات بطور مثال برای ارسال دستگاهی به کانادا که ساخت اصفهان بود برای دوستم دنبال بسته بندی آن بودیم چون می گفتند پالت و بسته بندی نبایستی چوبی بوده و درصورتیکه از جنس پلی اتیلن یا فایبرگلاس باشد قابل ارسال است چون احتمال دارد در لای چوب ها تخم ( لارو ) کرم و پروانه باشد که در صورت پخش در جزیره به درختان آسیب می رساند مثلاً در سال های گذشته مقداری تخته ( الوار ) وارد ایران شده بود که داخل آنها تخم کرم ساقه خوار وجود داشت و خود در تهران و اصفهان دیدم که کرم ها صدها درخت چنار و نارون را تو خالی و خشک نموده که بعضی از آنها در بادهای تند روی ماشین ها فرو می افتند. متأسفانه چون سوراخ های پر پیچ و خم و عمیقی در ساقه درختان می سازند لذا هیچ نوع سم پاشی فایده ای ندارد و شاید کمی با فنرهای مخصوص بتوان آنها را از بین برد که البته احتمال اینکه تخم آنها دوباره بوجود آید زیاد است و یا بیشتر وسایل چینی بخصوص ظروف و اسباب بازی ها دارای رنگ های رویه ای است که مواد سربی دارد و برای سلامتی مخصوصاً بچه ها بسیار زیان آور است و در این مورد البته چینی ها هم انواع برندها را دارند و اگر هم از چین وارد می شود توسط مؤسسه استاندارد چک شود ، این مسئله خیلی مهم است چون مردم را از خرید اجناس مطمئن می کند .
- حراج ها قلابی نباشد ، دیده شده جنسی که قیمتی مشخص داشته چند ماه بعد با تخفیف خیلی جزئی روی آن تخفیف 50 % یا حتی 70 % نوشته شده مسلماً باید راستگویی در مورد نوع اجناس ، محل ساخت آن و تخفیف واقعی وجود داشته باشد و این کار را باید به سندیکای اصناف واگذار نمود و فرهنگ درستی را رواج داد تا توریست ها و شهروندان با اطلاعات فروشنده به راستی آگاه شوند یا به عبارتی آگاهانه نوع جنس مورد خرید خود را انتخاب کنند و به افراد دروغگو و سودجو ابتدا هشدار و سپس پروانه کسبشان را لغو نمود و به خریداران و توریست ها هم اطلاع داده شود که شکایات خود را در صندوق مخصوص اعم از راننده تاکسی، مسئول اداره یا فروشنده بنویسند ( البته با دلیل و منطق ) .
در خاتمه اگر مسئولین علاقمند باشند از متخصصین از طریق رسانه ها بخواهند که در مسافرت به جزیره اگر پیشنهاد دارند به سازمان ایمیل زده یا با رادیو و تلویزیون مصاحبه کنند ( البته بهتر است رسانه های جمعی هم در این مورد مرتباً جلسات کارشناسی و پیشنهادهای تلفنی را پخش کنند ) .