انضباط کاری در میان مردم ژاپن

 

ویژگی هایی همچون انضباط کاری ، سخت کوشی و نظم از عوامل عمده موفقیت ژاپن در صحنه های اقتصادی است که در میان مردم این کشور به سنت تبدیل شده است .

ژاپنی ها به علت اینکه منابع زیرزمینی ندارند و از نظر ثروت های طبیعی فقیر هستند از ابتدا یاد گرفته اند که تنها راه بقای آنان کار و اتکا به نیروی خودشان است . در نظام تربیتی و آموزشی ژاپن از ابتدا به کودکان تلقین می شود که کشورشان منابع طبیعی ندارد و در دریا محصور بوده و تنها راه نجات و رهایی آنان از فقر ، کار است این امر موجب شده که ژاپنی ها وظیفه ای را که به عهده دارند به خوبی انجام دهند بطوریکه وقتی کاری به آنان محول می شود با اهمیت تلقی می کنند و در ساعت کاری به هیچ وجه کار جانبی دیگری انجام نمی دهند و با کمال دقت تلاش می کنند تا آن کار بخوبی انجام شود .

از ویژگی های عمده دیگر ژاپنی ها که در آنان نهادینه شده است نظم می باشد بطور مثال برای هر کاری از قبل و بطور دقیق برنامه ریزی کرده و تلاش می کنند که آن را در زمان تعیین شده انجام دهند .

جامعه ژاپن پیش از عصر صنعتی شدن حدود 300 سال منزوی بوده بطوریکه در این دوره انزوا هر ژاپنی که با قایق به کشورهای اطراف همچون شبه جزیره کره سفر می کرد حق بازگشت به کشور را نداشت و اگر هم به کشور بازمی گشت اعدام می شد . رهبران آن زمان با در اختیار کردن انزوا خوداتکایی را در جامعه نهادینه نموده و بتدریج آن را در میان مردم به سنت تبدیل کردند .

مدیران جامعه ژاپن از صدها سال قبل در بخش نیروی کار سرمایه گذاری کرده و به دلیل اینکه طرز تفکر تولید و اقتصاد تولیدی بر جامعه حاکم بوده است سرمایه گذاری منتج به انباشت مستمر دانش کار و سرمایه گذاری در ژاپن شده است . جوامعی که به ثروت و منابع طبیعی خود اتکا دارند طرز فکر اقتصادیشان « اقتصاد مصرف » است لذا با روی آوردن به مصرف کالاهای خارجی ، کارشناسان خارجی و منابع بیگانه از سرمایه گذاری در تولید و کار غافل می شوند و مسیر انحطاط و تخلیه مستمر را پی می گیرند . رهبران جامعه ژاپن به دنبال سرمایه گذاری در کار و دانش سعی کرده اند که حداکثر بهره را از آن ببرند لذا تعلق به کار در ژاپن بصورت یک ایدئولوژیک درآمده است . در این مسیر رفتار رهبران ژاپن از گذشته برای مردم این کشور الگو بوده بطوریکه در دوران انزوا مردم به تبعیت از رهبران جامعه لباس ساده ای را می پوشیدند که در داخل به دست خودشان تولید شده بود و آنچه را که خود تولید کرده بودند استفاده می کردند .

هر روندی که بر خلاف انباشت مستمر دانش ، کار ، تکنولوژی و سرمایه گذاری باشد به تکامل و توسعه اقتصادی ، اجتماعی و تربیت انسان هایی با انضباط کاری نمی انجامد .

 

چاپ شده در شماره 65 مجله نرگسزار بهبهان - مرداد و شهریور 1393

 

 

منبع : مجلات ، روزنامه ها و شنیده های شفاهی در رادیو و تلویزیون