خانواده به عنوان نهاد اصلی و پایه ای ساختار جامعه ، نقشی تعیین کننده در روند توسعه پایدار هر اجتماعی دارد لذا سلامت روانی ، بهداشتی ، اقتصادی و فرهنگی آن در نهایت می تواند به سلامت جامعه بیانجامد و از همین روست که در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته برنامه های مدون بسیاری برای این مهم طراحی و اجرا می شود .
« خانواده شاد » یکی از سرفصل های مهم در دستیابی به مدلی از یک خانواده آرمانی ، سالم و موفق است که تقریباً در تمامی جوامع بشری از الگوهایی نسبتاً یکسان تبعیت می کند .
یکی از مهمترین موارد « دایره اجتماعی » نام دارد که به حضور پر رنگ اعضای خانواده در کانون های اجتماعی اطلاق می شود بدین معنی که هر چه میزان ارتباط های اجتماعی افراد خانواده در فضای اجتماعی قوی و مؤثر باشد به همان میزان نهاد خانواده دارای نشاط و شور درون ساختی می شود .
مورد دیگر رشد کیفی و روانی اعضای خانواده است به گونه ای که افراد یک خانواده در بستری از سلامت روانی و بهداشتی قرار داشته باشند به تعبیر دیگر این افراد شاد و سالم به لحاظ اجتماعی هستند که می توانند خانواده ای شاد و سالم را تشکیل بدهند همچنین در همین راستا ایجاد لذت در خانواده به عنوان یکی از شاخصه های خانواده با نشاط مطرح است و اعضای خانواده می توانند با برگزاری جشن های مناسبتی، ملی و اخلاقی به ایجاد آن در کانون انسانی خود کمک کنند .
تلاش و حس مسئولیت پذیری دیگر شاخصه ای است که اعضای یک خانواده بایستی آن را داشته باشند . این مهم به تحکیم رابطه اعضای یک خانواده با یکدیگر انجامیده و در نهایت به آنجا می انجامد که فرد فرد خانواده می تواند در پرتو آن به حسی از امنیت روحی و حسی برسد .
یکی دیگر از عوامل مهم در شکل گیری یک خانواده شاد ، حفظ حریم خصوصی افراد توسط دیگر اعضای خانواده است . این روند در عین آنکه می تواند به نشاط فردی بیانجامد با ایجاد امنیت روانی در افراد در نهایت به نشاط جمعی خانواده منتج می شود .
عامل مهم دیگر ، بستر سازی مباحث علمی ، اجتماعی ، اخلاقی و .... در کانون خانواده است به گونه ای که افراد بتوانند در این بستر به بیان نظرات خود پرداخته و آن ها را با دیگران به اشتراک بگذارند .
بستر مهم دیگری که زمینه ساز شادی در خانواده و سلامت روحی آنها می شود امنیت اقتصادی خانواده است . این عامل نقش بسیار زیادی در ارتقاء سطح کیفی و روانی خانواده دارد و تلاش اعضاء یک خانواده برای رسیدن به چنین امنیتی در عین آنکه می تواند در صورت افراطی گری به عاملی برای تخریب بنیان خانواده تبدیل شود اما در عین حال صورت کنترل شده و اصولی آن عاملی برای استحکام نظام اجتماعی خانواده است .
در نهایت رعایت مبانی اخلاقی توصیه شده در عرف و اخلاق می تواند به ایجاد خانواده ای سالم و شاد کمک شایانی نماید چرا که امنیت اخلاقی و حس مسئولیت پذیری افراد در پرتو رفتارهای اخلاقی و انسانی عامل مهمی در رشد فرهنگی خانواده و در نهایت بالا رفتن سطح کیفی آن به شمار می آید .
منبع : مجلات و روزنامه ها و شنیده های شفاهی در رادیو و تلویزیون