زیگورات چغازنبیل

 

تاریخ ایران در ذهن شما از کجا آغاز می شود ؟ از هخامنشیان ؟ از ماد ها ؟ بیائید به قبل تر برویم . به دوران ایلامی ها ، همان زمان که مردم فکر می کردند دنیا را چندین خدا اداره می کند و هر شهر خدایی دارد . آن ها در آن روزگار برای خدای شهرشان خانه می ساختند و بر این باور بودند که هر شب خدایشان از زمین به آسمان می رود و فردا باز به زمین باز می گردد . زیگورات یکی از همین خانه ها و معابد است که پادشاه ایلام ، اونتاش ناپیریشا ، سه هزار و سیصد سال پیش آن را برای خدای شهر شوش ساخت ، سازه ای پنج طبقه به شکل هرم که پایین ترین طبقه آن مربعی به طول و عرض 105 متر است . هر طبقه که بالا بروید از مساحت آن طبقه نسبت به طبقه زیرین کم می شود تا به طبقه آخر می رسید . گفته می شود هر طبقه از این بنای پلکانی محلی برای نگهداری مجسمه خدایان و عبادت بوده است . البته این روزها متأسفانه از زیگورات تنها دو طبقه باقی مانده است . جالب اینکه بنای این معبد عظیم از تعداد بسیار زیادی خشت و آجر ساخته شده و تعداد 5000 عدد از این آجرها دارای کتیبه های دست نویس به خط میخی و با نوشته های یکسان هستند و نام پادشاه و توضیحش درباره هدفی که از ساخت بنای زیگورات داشته روی این آجرها با دست کنده کاری و ثبت شده است .

ساختمان زیگورات با همه عظمتش در بیابانی بین شهر شوش و شوشتر خوزستان استوار ایستاده است . اگر ساکن اهواز باشید با سفری دو ساعته به زیگورات می رسید اما از شوشتر یا شوش زمان کمتری در راه هستید البته بهتر است در تابستان راهی این نیایشگاه باستانی نشوید چون بهترین فصل برای سفر به چغازنبیل ، زمستان است .

سفری که اگر به تاریخ ایران علاقمند باشید هرگز آن را فراموش نخواهید کرد ، تجربه تماشای اُبهت بی نظیر بنای زیگورات دست کمی از تماشای تخت جمشید و پاسارگاد ندارد . با این تفاوت که زیگورات در دوران حکومت ایلامی ها ساخته شده که از تمدن هخامنشیان و مادها هم بسیار قدیمی تر است .

 

منبع : بازدید و اطلاعات از گردشگری