خداوندگاران شعر ایران - قسمت اول

خداوندگاران شعر ایران - قسمت اول
  کشور ایران بعد از اسلام از نظر هنرهایی مانند تأتر ، مجسمه سازی ، نقاشی و موسیقی به دلیل محدودیت مذهبی از کشورهای پیشرو نبوده و حتی از نظر نثر ، رمان و سایر روش های نویسندگی بجز گلستان سعدی نیز خیلی درخشان نیست ولی بالعکس در شعر و شاعری شاید یکی از بزرگترین های جهان است که البته خیلی از آن اشعار می تواند نوشتار فیلم ، تأتر …
ادامه مطلب

خداوندگاران شعر ایران – قسمت دوم

خداوندگاران شعر ایران – قسمت دوم
  در شماره قبل درباره پنج شاعر بزرگ ایران فقط توانستیم در مورد اولین آنها یعنی حکیم ابوالقاسم فردوسی توضیحاتی بدهیم در این مقاله بصورت اختصار چهار شاعر بعدی را معرفی می کنم : دومین شاعر بزرگ ایران زمین از نظر زمانی بعد از فردوسی ، ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی با تخلص نظامی است ایشان اهل گنجه از منطقه قفقاز می باشد ، پدرش ترک زبان ولی مادرش گویند …
ادامه مطلب

حکیم ابوالقاسم فردوسی

حکیم ابوالقاسم فردوسی
  در این مقاله می خواهیم مطالبی را درباره فردوسی و شاهنامه کوه پیکر او داشته باشیم و تحقیقات بزرگان در مورد این کتاب عظیم را به بحث بکشانیم که آن بزرگوار چه چیزی نوشته و به چه منظور بوده است ؟ معنیِ « نامه » و « کتاب » یکی است بنابراین شاهنامه یعنی کتاب شاهان همانند قابوسنامه و سیاست نامه و منظور فردوسی از سرودن آن شرح تاریخ بوده …
ادامه مطلب

نظامی گنجوی

نظامی گنجوی
  حکیم جمال الدین ابومحمد الیاس بن زکی مؤید گویند در گنجه متولد شده و در همانجا به کسب علم پرداخت و مورد توجه اتابکان آذربایجان قرار گرفت . لقب او نظامی است . مهمترین اثر او دیوان اشعار و خمسه می باشد و عبارتست از مخزن الاسرار ، لیلی و مجنون ، خسرو و شیرین ، هفت پیکر و کتاب اسکندرنامه که اثر پنجم را به دو قسمت اقبال …
ادامه مطلب

مولانا

مولانا
  مولانا جلال الدین محمد بن بهاء الدین حسین خطیبی بلخی که در غرب معروف به رومی می باشد یکی از بزرگترین مغزهای بشریت است و در زبان و سخنوری فارسی با وجود اینکه اعتنایی به قافیه و آرایش لفظ نداشت یکی از شاعران بسیار زبان آور ، سخنگو و سخنور زبان فارسی است به نحوی که هنگام مطالعه دیوان شمس یا مثنوی احساس می کنید در مقابل یک اقیانوس …
ادامه مطلب

سعدی کیست ، چه نوع اشعاری سروده و افکار او چه بوده است ؟

سعدی کیست ، چه نوع اشعاری سروده و افکار او چه بوده است ؟
  شیخ مشرف الدین مصلح بن عبدالله متولد 606 هجری از شعرای به نام ایران و در شیراز متولد شده است . وی برای تکیمل تحصیلات خود به مدرسه نظامیه بغداد رفت . سعدی در دربار اتابکان فارس مقامی ارجمند یافت و تخلُّص خود را از نام اتابک سعد بن زنگی گرفت . مذهب وی سُنّی شافعی بوده و در محضر شیخ شهاب الدین ابوحفص عمر سُهروردی ، کسب علم …
ادامه مطلب

خواجه حافظ شیرازی

خواجه حافظ شیرازی
  می دانید که سرنوشت بزرگان ما جز در مواردی نادر و استثنایی پس از مرگ و گاه قرن ها بعد از آنها و به دست کسانی که قادر به درک جامعی از آثار آنها نبوده اند نوشته شده است . تذکره های شاعران در روزگاران گذشته هرگز به عنوان یک سند تاریخی ، تألیف و تدوین نمی شده و چنین انتظاری از آنها مطرح نبوده است بنابراین روایاتی که …
ادامه مطلب

عطار نیشابوری

عطار نیشابوری
  فریدالدین ابوحامد محمد عطار نیشابوری متولد  ۵۴۰ هجری قمری و در سال ۶۱۸ هجری در دروازه نیشابور به هنگام حمله مغول به قتل رسید . نامش « محمّد » ، لقبش « فریدالدّین » و کنیه‌اش « ابوحامد » و در اشعارش بیشتر عطّار و گاهی نیز فرید تخلّص کرده ‌است . او داروسـازی و داروشنـاسی را از پدرش آموخت و در عرفـان مرید شیخ یا سلسله خاصی از مشایخ تصـوف نبود و …
ادامه مطلب

حکیم عمر خیام نیشابوری

حکیم عمر خیام نیشابوری
  در مقاله شماره یک ذکر شد شاعران ایران که سبک و شهرت خاص دارند پنج نفرند که عبارتنداز فردوسی ، مولانا ، حافظ ، سعدی و نظامی گنجوی که آنها را پنج خداوندگار ایران نامیده اند . بعضی از بزرگان ادبیات معاصر خداوندگاران ایران را چهار شمرده اند و نظامی گنجوی داستان سرای بزرگ ایران را حذف کرده اند و بالاخره بعضی از بزرگان همان پنج خداوندگار را قبول …
ادامه مطلب

شیخ بهایی

شیخ بهایی
  نام او بهاء الدین محمد بن حسین عاملی فرزند عزالدین حسین عاملی لقبش شیخ بهایی و در 53 الی 75 سالگی منصب شیخ الاسلامی پایتخت در دوره شاه عباس صفوی را در اصفهان داشته است . او در سیزده سالگی از بعلبک لبنان که محل تولدش بود ، دوره سلطنت شاه تهماسب با خانواده به قزوین پایتخت صفوی در آن دوران مهاجرت کرد زیرا صفویان حامی شیعه اثنی عشری …
ادامه مطلب